14 Aralık 2021

Türk Romanında Postmodernist Açılımlar Yıldız Ecevit Ücretsiz PDF E-Kitap indir oku


Fiyatı: 22,1 TL
Yazarı: Yıldız Ecevit
Çevirmen: Yıldız Ecevit

Türk Romanında Postmodernist Açılımlar indirmek veya okumak için sitemize hoşgeldiniz. Sizlere yazarı Yıldız Ecevit olan ve İletişim Yayıncılık yayınevinin yayınlamış olduğu, sayfalık Türk Romanında Postmodernist Açılımlar eseri hakkında PDF paylaşımı yaptık. Bu eser Edebiyat kategorisinde yer almaktadır. Türk Romanında Postmodernist Açılımlar ücretsiz PDF indirmek veya okumak için yukarıda veya aşağıdaki butonlara tıklayarak indirip okuyabilirsiniz.
Türk Romanında Postmodernist Açılımlar TIKLA PDF İNDİR !

Türk Romanında Postmodernist Açılımlar Yazarı Kimdir ?

Türk Romanında Postmodernist Açılımlar yazarı Yıldız Ecevit 'dır. Yıldız Ecevit yazdığı bu eserle ödül almamıştır. Bu eser Edebiyat kategorisinde olup, Edebiyat İnceleme türündedir.

Türk Romanında Postmodernist Açılımlar PDF indir oku

Türk Romanında Postmodernist Açılımlar indirmek için yazımızdaki butonları kullanmanız yeterli. İletişim Yayıncılık yayınevi tarafından yayınlanan, sayfalık esere butonlardan ulaşın.
Türk Romanında Postmodernist Açılımlar TIKLA PDF İNDİR !

Türk Romanında Postmodernist Açılımlar TIKLA PDF İNDİR !
"Geçmişinde çok uzun yıllar yalnızca 'gerçekçi' olmuş, romantizmi neredeyse hiç yaşamamış Türk romanı, modernist/postmodernist biçimcilik ilk kez 'romantizm'le tanışmaktadır ve bu bana göre estetik düzlemde gerçekleşen bir devrimdir ve her devrim gibi de heyecan vericidir."

Yıldız Ecevit, 20. yüzyıl avangardist roman esteğinin genel bir tasvirini yaptıktan, bu estetiğin üstkurmaca, metinlerarasılık, çoğulculuk gibi temel özelliklerini irdeledikten sonra, postmodern edebiyatın Türkiye'deki yayılımını inceliyor. Modern Türkçe edebiyatın dört önemli metnini, postmodern edebiyat kuramının olanaklarıyla çözümlüyor: Oğuz Atay'ın Tehlikeli Oyunlar'ı... Orhan Pamuk'un Benim Adım Kırmızı'sı... Hasan Ali Toptaş'ın Bin Hüzünlü Haz'zı... Metin Kaçan'ın Fındık Sekiz'i... Belki yazarlarının bile aklından geçirmediği metinlerarası ilişkiler, oyunlar kurgulayarak, eleştirmen-okur inisyatifinin hakkını veriyor.

Modern-sonrası Türkçe edebiyatın analizi açısından önemli bir kaynak olan Türk Romanında Postmodernist Açılımlar, "özgür konumunun büyüsüne kapılmış okur tutumu" açısından da zenginleştirici bir deneyimi yansıtıyor.



Sayfa Sayısı: 240

Baskı Yılı: 2004


Dili: Türkçe
Yayınevi: İletişim Yayıncılık Türk Romanında Postmodernist Açılımlar TIKLA PDF İNDİR !

12.09.2020

Yorum

Bilim sınavına hazırlık için almıştım. Notlar çıkara çıkara okuyup bitirdiğimde sınav iptal oldu. Emek. Hayat. Nasip.


29.11.2006

Bir kitap üzerinden açılımlar

Şartlandırılmış okur için okuma eyleminin dinamiklerinin yepyeni bir karmaşa ile ele alınmasından duyulan rahatsızlığı başından savmak için metinlerarası bir kavgayı göze almak, gözden çıkarılması gereken geleneksel yığının veya kültür birikimi diyelim bir tarafa boca edilmesi anlamına geldiği için, her zaman abesle iştigal olmuştur. Edebiyatın muhafazakârlığı kendi içinde zaman zaman sözünü ettiğimiz okur tipi ile karşı karşıya gelmiş ve bu okuru içselleştirdiği takdirde her bir muhafazakâr okur tipinden, edebiyatta birer prototip olacak örnekler yaratmasını bilmiştir. Tabii bu noktada artık muhafazakâr bir edebiyat değildir bahis konusu edilen. Bu ilk örnek, bir geleneğinden ne kadar bahsedebilirsek işte o geleneği kadarı ile kendisinden söz açılabilen edebiyatı, edebi hale getiren bütün yönleri ile değiştirmiş, metamorfoza uğratmış ve yaşamın imgelemindeki, ilk edebi metinler olabilirliğini düşündüğümüz kutsal metinlerden bugüne değin anlatılagelen fazlası ile hamasi, fazlası ile epik, fazlası ile lirik ve yer yer fantastik gerçeğimsi ve tahayyüllerin hayata yorumlandığı o realist ve nasihatçi bakış açısını yepyeni ve tutumunu marazilikle övebileceğimiz (!) bir anlatı tarzı, bir anlatı içerdenliği ve bu kez eski metinlerde genellikle göremeyeceğimiz okurla arasında kurduğu bir alımlama estetiği ile yapılandırmayı başarmıştır. Öyle ki rasyonalist bir bakış açısının şekillendirdiği ve rasyonalist bir dünya görüşünün egemen olduğu, ortaçağ sonrası batı toplumlarında, gelişen ve değiştiren bilim ve teknolojinin ve onun yalnızca değiştirdiği gündelik hayatın tarih tutmaz ayrıntı değişkenliği içinde bir rölativizme doğru yol aldığı gerçeği, edebiyat dediğimiz yansımalar yığınını da etkilemiştir.  Hatta etkilemekle kalmamış ve onun hakkında söz sahibi dahi olabilmiştir. Bu sebeptendir ki edebiliğindeki bu değişim için bu olsa olsa, edebiyatı şekillendiren olguların zaferidir demek pek yerinde bir tutum
gibi görünmeyebilir de. Her bakış açısında olduğu gibi görecelilik burada da devreye giriyor. Bir başarıdan söz edebilmek için başaranın başarılanın içindeki bir eksikliği gidermek için yola çıkmasından dolayı kendisini başarılı sıfatını taktığımızdan bihaber olmamalı. Başarılanın ise temelindeki bu eksikliğin temelleri üzerindeki silinmez izleri, başarılması ile beraber ne derece ve nasıl unutabileceğini bilmesi gerekir. Bu yüzden edebiyat adına başarı dediğimiz durum veyahut "şey" edebi anlamda bir hezeyan olmuş ve bekleneni verememiş olabilir. Başarı başarmakla mı kaldı? Başarılan başarıldığının farkında mı? Belki de esas cevabın soruya ve soruyu sorma biçimine uygunluğunun her şeyi belirleyeceği bir soru cümlesini, kalıpları dışına çıkarmamak gerek bu soru cümlesinin. Belki de en uygunu her şeyi olduğu gibi, olduğu kadar bırakmak. Tabi cevabı mutlak bir sorunun cevabını bilmek insanı rahatsız edici boyutlara vardığında esas olanın verilen cevaplar üzerine değil sorulan sorular üzerine düşünmek olduğu kavranabilir. Oysa muhafazakâr düşünce, geleneği içinde bir gelenek refleksi olarak akislerden çok karşılıklar üzerinde durduğu ve kültürünü bu minval üzere geliştirdiğinden, soruların yaşamsallığından müstağni kalacaktır. Soruların aydınlatıcılığının tasallutu altında bunalan, henüz adını koymakta tereddüt ettiğimiz bir başka okur tipi ise, bunalımına neden olarak, soruların cevaplarca karşılanmada yavaş ve mütereddi kaldığını gösterecektir. İşte sözünü ettiğimiz edebiyat süreci bu tasallutun doğurduğu bir teyakkuz durumunun şekillendirdiği, sorudan çok cevaplarla ilgilenen, eskiye rağmen edebi yönü noksan bir edebiyat sürecidir. Kısaca dönüş, tahrir vazifelerinden, tahrif vaziyetlerine olmuştur. Çünkü cevapları içselleştirmek ahlakı, soruları içselleştirmek ise edebiyatı doğurur.
    

Türk Romanında Postmodernist Açılımlar TIKLA PDF İNDİR !

Kategori; Edebiyat
Tür; Edebiyat İnceleme
Etiketler; Edebiyat, Edebiyat İnceleme, Türk Romanında Postmodernist Açılımlar, Yıldız Ecevit

Yorum Gönder