Fiyatı: 16,21 TL
Yazarı: Oğuz Çetinoğlu
Çevirmen: Oğuz Çetinoğlu
Edib Ahmed Yükneki ve Atebetül-Hakayık indirmek veya okumak için sitemize hoşgeldiniz. Sizlere yazarı Oğuz Çetinoğlu olan ve Bilgeoğuz Yayınları yayınevinin yayınlamış olduğu, sayfalık Edib Ahmed Yükneki ve Atebetül-Hakayık eseri hakkında PDF paylaşımı yaptık. Bu eser Edebiyat kategorisinde yer almaktadır. Edib Ahmed Yükneki ve Atebetül-Hakayık ücretsiz PDF indirmek veya okumak için yukarıda veya aşağıdaki butonlara tıklayarak indirip okuyabilirsiniz.
Edib Ahmed Yükneki ve Atebetül-Hakayık TIKLA PDF İNDİR !
Edib Ahmed Yükneki ve Atebetül-Hakayık Yazarı Kimdir ?
Edib Ahmed Yükneki ve Atebetül-Hakayık yazarı Oğuz Çetinoğlu 'dır. Oğuz Çetinoğlu yazdığı bu eserle ödül almamıştır. Bu eser Edebiyat kategorisinde olup, Edebiyat İnceleme türündedir.Edib Ahmed Yükneki ve Atebetül-Hakayık PDF indir oku
Edib Ahmed Yükneki ve Atebetül-Hakayık indirmek için yazımızdaki butonları kullanmanız yeterli. Bilgeoğuz Yayınları yayınevi tarafından yayınlanan, sayfalık esere butonlardan ulaşın.Edib Ahmed Yükneki ve Atebetül-Hakayık TIKLA PDF İNDİR !
- Kitap Adı: Edib Ahmed Yükneki ve Atebetül-Hakayık
- Yazar: Oğuz Çetinoğlu
- Yayınevi: Bilgeoğuz Yayınları
- Ebat: 13,5 x 21
- İlk Baskı Yılı: 2018
- Baskı Sayısı: 1. Basım
- Barkod: 9786052019467
Edib Ahmed Yükneki ve Atebetül-Hakayık TIKLA PDF İNDİR !
İlk Türk- Müslüman devleti olduğu kabul edilen Karahanlı dönemi kültürünü günümüze taşıyan eserlerden biri olan Atebetü'l-Hakâyık hakkında ciddî çalışmalar yapılmıştır. Fakat bu çalışmalar benzer mevzulardaki diğer eserler hakkındaki araştırmalara nazaran, sayıca azdır.
Türk dili ile yazılmış Türk-İslâm döneminin ilk örneklerinden olan Atebetü'l-Hakayık, çok kıymetli bir dil yadigârlarımızdır. Türk dili târihi ile alâkalı olarak 12. yüzyıldan günümüze ışık tutmak, bilgi aktarmak gibi bir vazife görmektedir. Karahanlı Türkçesi ile İslâm inancının prensiplerinin manzum olarak sunulduğu metin, dönemin diline dair birçok teknik bilgiyi de bünyesinde barındırmaktadır. Bu derece kıymetli bir eser ile alakalı çalışmaların, kitabın hak ettiği miktarda olmaması, üzücüdür.
Atebetü'l-Hakayık'ın Türkiye'de kitap olarak ilk defa basılışının 100. yıldönümü vesilesiyle gerçekleştirilen bu çalışma ile önce Cenâb-ı Allah'ın rızâsı, sonra da az sayıdaki incelemelere küçük bir katkıda bulunmak murad edilmiştir.
Edip ve şâir Ahmed Yüknekî'nin, günümüzden 900 sene önce yazdığı Atebet'l-Hakayık isimli eser, sâdece döneminin insanlarına değil, günümüz insanlarına da hitâbetmektedir.
Beyitlerinden birkaç numune:
Bilgisiz hayatta olsa bile kayıp sayılır. Bilgi sâhibi kendi ölse de adı ölmez. Bilgisizin adı ise daha sağlığında unutulur.
Dili başıboş adam akıllı mı olur? Boşboğaz sözleri, çok başlar yedi. Birini dil ile yaralama; bil ki ok yarası kapanır da dil yarası kapanmaz.
Büyüklenme elbisesini giyindin ise hemen üzerinden çıkarıp at. Halka karşı kibirle göğüs kabarttınsa, dilini hemen düzelt. Allah'ın varlığına ve birliğine inancın belirtisi alçak gönüllü olmaktır. Eğer sen de mümin isen alçak gönüllü ol.
Büyüklüğe erişirsen, aslını şaşırma. Atlas giyersen, bez giydiğin zamanları unutma. Yükseldikçe daha çok yumuşak huylu ol. Büyüğe ve küçüğe tatlı dil kullan.
Sözlerimi bilgi temeli üzerine yerleştirdim. Ey dost, sen de dâimâ bilgiyle birlikte ol. Mutluluğun yolu bilgi ile bulunur. Bilge edin ve mutluluğun yolunu bul.
Adım Edib Ahmed, sözüm edep ve öğütten ibârettir. Vücudum gider sözüm burada bâkî kalır. Bahar geçer, güz gelir; ömür biter. Bu gelip geçen bahar ve güzler benim ömrümü tüketir. Ey benden sonra gelen, bunu okursan beni duada unutma. Sen de bana dua edersin diye bu nadide sözleri sana hediye ettim.
(Tanıtım Bülteninden)
Kapak Tasarımı: Ercan Portakal
Kategori; Edebiyat
Tür; Edebiyat İnceleme
Etiketler; Edebiyat, Edebiyat İnceleme, Edib Ahmed Yükneki ve Atebetül-Hakayık, Oğuz Çetinoğlu
Yorum Gönder